Srnčia ruja

20.07.2011 10:22

Začína sa srnčia ruja


Máj ako mesiac lásky srnčia zver "nedodržuje". Tá sa totiž na rozdiel od väčšiny u nás vo voľnej prírode žijúcich zvierat venuje svojim "ľúbostným" hrám v júli a v auguste. Vtedy môžu ľudia v lese natrafiť na inokedy veľmi plaché srnce či srny.
 

Samce počas spomínaného obdobia vyhľadávajú partnerky, ktoré ich vábia k sebe zvláštnym pískaním. Vábenie rujnej srny pripomína zvuk pískania na steble trávy. Odborník môže takto oklamať srnca a privábiť ho k sebe... Srna sa však srncovi hneď neoddá, ale pred svojím potenciálnym nápadníkom uteká. Takáto zdanlivá naháňačka tvorí súčasť ľúbostného rituálu u srnčieho rodu. Napokon sa skončí spárením,na ruji sa zúčastňuje aj srna vodiaca tohtoročné srnčiatka. Dočasne, nie dlhšie ako na jeden deň, ich opúšťa, aby sa mohla spáriť. Srny, ktoré v čase pravej ruje počas letných mesiacov zostanú neplodné, sa môžu nanovo spáriť ešte v novembri, prípadne v decembri. Počas takzvanej jalovej ruje, pretože príroda ich obdarila latentnou graviditou. Až v tomto období sa totiž začne aj u sŕn oplodnených v letných mesiacoch vyvíjať embryo.

Samica je gravidná približne 280 dní. V máji a v júni nasledujúceho roka rodia srny jedno až dve, zriedkavo tri srnčiatka, ktoré pridájajú asi tri mesiace. Spolu s matkou zostávajú až do jari ďalšieho roku, kedy sa osamostatňujú. Na rozmnožovaní sa môžu zúčastniť už v druhom roku života.

 

Pre mnohých fotografov, poľovníkov a miľovníkov príárody je práve srnčia ruja najkrajším a najočakávanejším obdobím v roku. Želám Vám tichý krok, dobrý vietor a čo najviac fotoúlovkov a úlovkov. Lovu zdar!

Vyhľadávanie

Kontakt

Naturphotogallery